Ervaringsdeskundige traumaverwerking

Mensen met niet-aangeboren-hersenletsel zijn een bijzondere doelgroep voor mij, omdat ik hierin zelf ervaringsdeskundige ben. Ik heb ervaren hoe goed de niet-oordelende houding van de paarden mij doet en hoeveel beter ik me voel als ik op mijn gewenste gewicht ben. Graag wil ik dit delen en lotgenoten helpen het geluk in zichzelf weer te vinden.

Niet-Aangeboren-Hersenletsel heb ik sinds mijn ongeluk in 2009. Ik zat in de vijfde klas van het Atheneum en wist al wat ik wilde gaan doen na de middelbare school. Ik wilde naar de hoge school in Nijmegen gaan om diƫtiste te worden. Toen werd ik van mijn fiets gereden en kon ik ineens niks meer, maar dan ook echt niks meer.
Ik ben met de ambulance naar het ziekenhuis in Tilburg gegaan. Het eerste wat ze daar hebben gedaan is mijn hoofd kaal geschoren en mijn schedel eruit gehaald. Dat heeft de arts gedaan om mijn leven te redden en daar ben ik hem nu ook heel dankbaar voor, maar op dat moment kon ik me dat niet realiseren, ik was erg boos op hem dat hij mijn mooie lange haar er af had durven te halen.
Alles heb ik opnieuw moeten leren. Dat ging gelukkig heel snel. Heel 2009 heb ik gerevalideerd en in 2010 ben ik weer naar de middelbare school gegaan om een Havo-diploma te halen. Daarna ben ik naar de hoge school gegaan om diƫtiste te worden. Dit bleek te zwaar voor mij, omdat mijn lichaam en ik het niet meer aan kon.
Hierna ben ik in een gat gevallen, mijn gevoel zei; 'Maar wat nu dan?'. Uiteindelijk ben ik naar een goede psychologe gegaan en heb begeleiding gekregen met de thuisstudie voor gewichtsconsulente.
Waar ik heel erg veel aan heb gehad zijn de paarden. Daar kon ik gewoon bij zijn wie ik was en het maakte niet uit of ik moe was of dat ik dingen niet meer kon die ik vroeger allemaal wel kon. Bij de paarden kon en mocht ik gewoon Zijn en dat kan ik nu nog.

Daarom wil ik ook mensen met NAH uitnodigen om te komen voor een sessie met de paarden. Ik weet dat er veel onbegrip is over mensen met hersenletsel voor de buitenwereld. Meestal zie je niet aan de buitenkant dat je hersenletsel hebt en het is moeilijk en lastig om het steeds weer uit te moeten leggen. De paarden hoef je niets uit te leggen. Je hoeft niet te verklaren waarom je iets wel of niet kan. De paarden helpen het contact met jezelf weer te vinden gewoon zoals je bent.
Zelf ben ik ervaringsdeskundige met NAH. Ik ervaar en voel het elke dag.

De vlinder telt geen dagen doch momenten en hij heeft tijd genoeg

Wat ik heb meegemaakt is een heftig voorbeeld. Helaas zijn er meer mensen die iets soortgelijks mee hebben gemaakt. Dit betekent niet dat andere trauma's/vervelende ervaringen die in mensenlevens voorkomen minder erg zijn.

Voor iedere hulpvraag is ruimte bij ons; bij mij en Vilana en Dennis.